סמארטפונים משנים את הילדות
משחק חופשי בחוץ, בילוי זמן עם חברים, קריאת ספרים וזמן עם המשפחה הולכים ומצטמצמים לטובת עיסוק מרובה בעולם הוירטואלי- יוטיוב, וואטסאפ, סנאפצ’אט, אינסטגרם ועוד.
בזמן שילדים מבלים בין 3 ל – 7 שעות ביום מול מסכים, מיומנויות התפתחותיות חיוניות רבות, נדחקות הצידה לטובת פעילות מקוונת.
סמארטפונים ממכרים
מחקרים חדשים מראים שתלות בסמארטפון עשויה לייצר תגובות מוחיות הדומות לאלו של התמכרויות לאלכוהול, לסמים ולהימורים. טלפונים חכמים הם כמו מכונת מזל בכיס של הילדים שלנו הגורמת להם לרצות ולהשתוקק לסיבוב נוסף. תעשיית הטכנולוגיה מעצבת את האפליקציות והמדיות החברתיות באופן ממכר במכוון על מנת לגרום לאנשים להשתמש כמה שיותר במכשיר וזאת מפני שכך המודל העסקי שלהן פועל.
נוכחות הספארטפונים פוגעת בלימודים
שנות הלימודים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים מהוות את הבסיס להצלחה האקדמית של הילדים בעתיד. ילדים לומדים כיצד לנהל זמן באופן פרודוקטיבי ולהתמודד עם פרויקטים ושיעורי בית. הסמארטפון מהווה הסחת דעת בלתי פוסקת עבור הילד, דבר המוביל לירידה בהישגים האקדמיים. לפי תוצאות ראשוניות של מחקר שערך המכון הלאומי לבריאות בארה”ב נמצא כי ילדים שבילו יותר משעתיים ביום מול מסך, הראו ציונים נמוכים יותר במבחני חשיבה ושפה. מחקר מאוניברסיטת טקסס העלה כי עצם נוכחותו של הסמארטפון בסביבת הנבדק, גם ללא שימוש פעיל במכשיר, מפחיתה את היכולת הקוגניטיבית. אלו רק מקצת מהמחקרים שנערכו עד כה בתחום וקיימים מחקרים רבים נוספים המצביעים על ההשפעה המזיקה של הסמארטפון על היכולות הלימודיות.
שימוש מופרז בסמארטפון משנה את המבנה המוחי של הילדים
תוצאות ראשוניות ממחקר פורץ דרך של המכון הלאומי לבריאות בארה”ב מגלים כי ב- MRI נמצאו הבדלים משמעותיים במוחם של ילדים המשתמשים מעל 7 שעות ביום במסכים (סמארטפונים, טאבלטים ומשחקי וידאו). ילדים שבילו זמן מוגזם עם מסכים התגלו עם שכבה דקה יותר של הקורטקס המצביעה על אי בשלות מוחית. מדובר בחלק של המוח המעבד את המידע החושי.
סמארטפונים פוגעים בשינה
מחקרים מראים כי השימוש בסמארטפונים ובמסכים אחרים משפיעים על כמות ואיכות השינה אצל ילדים ובני נוער. אצל מתבגרים ניכר חוסר המנוחה על רקע הציפייה לקבל טקסטים והודעות מדיה חברתיות מחברים, מה שמשפיע על שגרת הלילה שלהם. יש ילדים שאפילו מתעוררים באמצע הלילה כדי לבדוק אם התקבלו התראות חדשות. הפרעות שינה בילדות ידועות כבעלות השפעות שליליות על הבריאות, כולל תזונה לקויה, השמנת יתר, מערכת חיסון מוחלשת ובעיות בריאות נפשיות.
סמארטפונים עלולים להשפיע לרעה על הקשרים הבינאישיים
הורים רבים נחשפים לאופן בו הבעלות של ילדיהם על סמארטפון מזיקה ליחסים. אחד הקשרים הראשונים שעלול להפגע מכך הוא הקשר בין ההורה לילד. ילדים לרוב קשובים פחות בשל ההסחה המתמדת שהטלפון מביא. מערכות יחסים פנים אל פנים מתדלדלות כאשר ילדים משקיעים את מירב זמן ומרצם ב”חברויות “המקוונות שלהם.
סמארטפונים מגדילים את הסיכון לחרדה ודיכאון
לילדים פחות מנגנוני התמודדות רגשיים עם תכנים מורכבים שליליים שמפגש עם מדיות חברתית עלול לזמן בגיל כה צעיר. צפייה מתמדת ברגעי השיא של האחרים כפי שלרוב מוצגים במדיה החברתית, גורמת לבני נוער רבים לחשוב שהם בהחמצה מתמדת או שאינם טובים מספיק בהשוואה לבני גילם. מחקרים מראים שככל שמשתמש מבלה זמן רב יותר במדיה החברתית, כך גדל הסיכוי שהוא יחווה דיכאון. דוגמא לכך ניתן למצוא במחקר שנערך בהרווארד שמצא כי ככל שאדם בילה זמן רב יותר בפייסבוק, כך הוא חש פחות טוב עם עצמו. מחקר אחר הדגים כי רווחתם הפסיכולוגית של המתבגרים פחתה ככל שהשקיעו שעות רבות יותר בשבוע במסכים השונים.
כמו כן, נמצא כי רמת הורמון הקורטיזול אצל ילדים ובני נוער המשתמשים יותר מדי בטכנולוגיה גבוה יותר בשל הגירוי המתמיד של המוח. עודף קורטיזול יכול להפחית את תחושת הרוגע והשלווה דבר העלול להוביל להפרעת חרדה.
שיעורי ההתאבדות כפי שנבחנו ב 15 השנים האחרונות נמצאו בעלייה מתמדת במיוחד בקרב בנות בגילאי 10 עד 14.
סמארטפונים מגדילים את הסיכון לחוות בריונות ברשת
בריונות אינה מוגבלת עוד למגרש המשחקים. בריונות עלולה לפגוע בילדים באמצעות המדיה החברתית ולא פעם אין לילד יכולת להתגונן מפני התקיפה. המדיום הנפוץ ביותר לשימוש בבריונות ברשת הוא הטלפון. בערך אחד מכל ארבעה ילדים חווה בריונות ברשת, וכאחד מכל שישה ילדים עשה זאת לאחרים. רק אחד מכל 10 נפגעים יודיע להורה או למבוגר אחר על ההתעללות. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שילדים המקבלים סמארטפונים בגילאי היסודי, נוטים להיות מעורבים יותר בבריונות ברשת.
סמארטפונים חושפים ילדים לתוכן מיני
הטלפונים החכמים מאפשרים לילדים לצפות בפורנוגרפיה בכל מקום. משווקי הפורנוגרפיה מכוונים לקהל היעד של בני נוער ברשת כדי לפתות אותם להיחשף לתמונות וסרטונים מסוכנים. אחד המחקרים מראה כי 42% מבני הנוער המשתמשים ברשת נחשפו לפורנוגרפיה און-ליין. מתוכם 66% דיווחו על חשיפה בלתי רצויה לפורנוגרפיה באמצעות מודעות ופרסומות מקוונות.
ילדים לא רק צופים בתכנים מיניים בטלפונים שלהם, אלא גם יוצרים אותו. יותר ויותר ילדים “sexting” (שולחים הודעות טקסט או תמונות מיניות). כמו כן, אפליקציות שונות פותחות את הדלתות לעברייני מין לעקוב ואף חלילה לפגוע בילדים.
מפתחי טכנולוגיה רבים מתחום המדיות החברתיות ופיתוח המסכים לא מאפשרים לילדיהם בעלות על סמארטפון
על פי עיתון הניו יורק טיימס, מנהלי טכנולוגיה רבים ממתינים עד שילדיהם בני 14 לפני שהם מאפשרים להם טלפון חכם. אם מובילי ענק בתחום הדיגיטל כמו גוגל, אפל,eBay, Apple ו- Yahoo מעכבים את מתן הטלפון החכם, כדאי שגם אנחנו נחשוב על זה ברצינות…
מאמר מתורגם. המקור: https://www.waituntil8th.org/why-wait