תהליך יצירת התוכנית העירונית לשימוש מושכל בטלפונים ויישום “תנו לגדול על שקט” בעיר הוד השרון

שלב ראשון: פגישות בעירייה

את תוכנית העבודה שלנו בהוד השרון התחלנו לתכנן כבר לפני יותר משנה: פגישות שיזמתי, תושבת העיר ואמא לשתיים באותה שעה, עם ראש אגף חינוך, אבי קמינסקי, שצירף אליו את הממונה על מניעת אלימות, סמים ואלכוהול, אסף יפת (לימים הבנתי שבעל התפקיד הזה הוא כתובת מצויינת בכל עיר לקידום המהלך הזה). אחרי שאסף וסגנית ראש העיר, יעל ברזילי, הגיעו לכנס “תנו לגדול על שקט” במרכז הבינתחומי בהרצליה שהתקיים בינואר 2019 הם הודיעו לי: אנחנו נעשה כל מה שצריך כדי לקדם את היוזמה הזו בהוד השרון.

אל הפגישות בעירייה הצטרף ראש הנהגת הורים העירונית, מירום שיף, שהביע את רצונו ביישום תוכנית חינוכית עירונית בנושא השימוש המושכל בסמארטפונים. הרצון הזה השתלב עם החזון שלנו, לדחיית גיל מתן הסמארטפון הראשון, והעירייה יצרה תוכנית משולבת. הוחלט שהתוכנית תושק בכנס עירוני איכותי.

שלב שני: הכנס העירוני

הכנס העירוני של “תנו לגדול על שקט” בהוד השרון עלה על כל הציפיות של כולנו. הוא התקיים באולם “מופ”ת” בהוד השרון, בחודש ספטמבר, בהשתתפות ובברכה חמה במיוחד של ראש העיר, אמיר כוכבי. אגף החינוך בעירייה הזמין לכנס את מנהלות כל בתי הספר היסודיים בעיר (15!), שנוכחתם בכנס היא בעלת משקל רב להצלחה בהמשך. אני הכנתי את לו”ז הכנס, הזמנתי את המשתתפים. אסף יפת, הממונה על מניעת אלימות סמים ואלכוהול בעירייה, העמיד לרשותי את כל הכלים שבקשתי, בצורה מופתית, ולצד ענת הדר, מנהלת מחלקת בתי הספר היסודיים בעיר, שהתגייסה בהתלהבות לרעיון ולביצוע, הציג את התוכנית העירונית במהלכו. לכנס הגיעו יותר מ-200 הורים. הכניסה היתה בחינם, ואולם, בדיעבד, אני סבורה שלו היינו גובים תשלום סמלי (לתרומה אפילו) היה לנו רישום מוצלח עוד יותר.

מחוץ לאולם חיכו להורים שהגיעו דוכנים עם שמות של בתי הספר, והורים מובילים של היוזמה מכל אחד מבתי הספר. זו למעשה רשת ההורים העירונית שיצרתי טרם הכנס והיא זו שתסייע לי לקדם את היוזמה. אלו לאו דווקא אנשי הנהגת ההורים, אלא הורים שבמהלך הזמן הכרתי אותם דרך קבוצת הפייסבוק והבנתי שירצו להשקיע מזמנם כדי לקדם את היוזמה. בבתי ספר שלא היו לי נציגים כאלה פניתי אל הנהגת ההורים ובקשתי מהם להפנות אותי אל מי שעשוי להיות מעוניין. זו היתה עבודה לא פשוטה למצוא 15 נציגים שיסכימו להשקיע מזמנם, אבל זו רשת חשובה.

התוכנית העירונית לשימוש מושכל בטלפונים בקרב ילדי בתי הספר היסודיים

על פי התוכנית העירונית תלמידי כיתות ג’, ד’, ה’ ו-ו’ משתתפים בסדנאות להקניית מיומנויות חברתיות ברשת, הורים ותלמידים מוזמנים לסדנאות ומעגלי שיח לניהול שיח משמעותי סביב עולם הרשתות, ופעילויות נוספות; גם צוותי החינוך מוזמנים להרצאות ייחודיות בנושא סמכות מורית בעידן הדיגיטלי, שיתוף במערכי שיעור תומכים בתכנים אליהם ייחשפו הילדים, וההורים מוזמנים להרצאות וסדנאות בנושא סמכות הורית בעידן הדיגיטלי, תקשורת בונה והתמכרות למסכים.

עיקרי התוכנית העירונית של אגף החינוך והאגף למניעת אלימות סמים וספורט הוצגו כך בכנס:

שלב שלישי: יישום בשטח

אחרי הכנס כל בית ספר קבל מימון מאגף למניעת אלימות סמים וספורט עבור הרצאה של רן בראון להורים בבית הספר שלו. באמצעות “רשת ההורים” הפכנו כל הרצאה כזו להזדמנות, וההורה המוביל מאותו בית הספר העמיד דוכן של “תנו לגדול על שקט”, שכלל רול אפ, טלפונים להדגמה ודפי מידע עבור ההורים שהגיעו להרצאה.

בחודש ינואר 2020 התקיימה סדנא מיוחדת למנהלות בתי הספר היסודיים בעיר עם רן בראון שהציג להם את סקירת המחקרים העדכניים על התרומה השולית של סמארטפונים בשיעורים, בשלב זה והובהרה למנהלות החשיבות של עידוד דחיית גיל השימוש בסמארטפונים. בנוסף, רן בראון הציג למנהלות מערכי שיעור אפשריים לשיעורי “מפתח הלב” בנושא השימוש ברשת – לכיתות א-ב ולכיתות ה-ו.

בינתיים עדכנו המנהלות את אגף החינוך על המשובים הטובים שהתקבלו על התוכנית. הורים שהיו בסדנאות עם הילדים, דיווחו שהיה מצוין.

מפגש מנהלות

במהלך מפגש העיון למנהלות הוצגה להם השמשונית שתולה העירייה על כל בתי הספר שמטרתה לעודד הורים לרכוש טלפון בטוח כטלפון ראשון:

באתר העירייה קיים קובץ מידע עם הפניה לאתר “תנו לגדול על שקט” והסבר קצר כיצד לקדם את היוזמה:

איך מקדמים את “תנו לגדול על שקט” בכיתה שלכם?

הורי שכבות א’–ב’: כבר בשלב זה כדאי לדבר על הנושא בין ההורים ולקבל החלטה שהטלפון הראשון שיירכש, בעתיד, יהיה טלפון בטוח ולא סמארטפון. ככל שמדברים על זה מוקדם יותר, יותר הורים יצטרפו ליוזמה. יחד עם זאת, החלטה כזו לא חייבת לכלול את כל ההורים; מספיקה קבוצה בכל כיתה כדי לייצר שינוי ולצמצם את הלחץ החברתי.

הורי שכבות ב’-ג’: מתקרבים למועד שבו ילדים מתחילים ללכת לבד הביתה והורים מתחילים לרכוש טלפונים. כדאי לקבוע מועד לרכישה קבוצתית שכבתית של טלפונים בטוחים (פסח/ סיום השנה) אליה יצטרפו כל הקבוצות שמעוניינות מכל כיתה. הורים שמעוניינים לקדם את היוזמה יפתחו קבוצת פייבוקס ויבצעו את הרכישה, בדיוק כמו רכישה משותפת של מתנה יומולדת.

בכל אחד מבתי הספר ישנם הורים מובילים של היוזמה “תנו לגדול על שקט” ויכולים לסייע להורים בתיאומים, מידע ורכישה. אתם מוזמנים לפנות לנציג ההנהגה אצלכם שיפנה לרכז היוזמה. דוגמאות לפלייארים להפצה בקרב הורים, דוגמאות ועצות להנעת היוזמה באתר “תנו לגדול על שקט”: https://tnuligdol.co.il/

ועדיין – דרך ארוכה גם לפנינו כאן בהוד השרון. בהצלחה לכולם!

גם לכם יש סיפור?

התחלתם פרויקט בקהילה? נתקלתם בקשיים? פעלתם בדרך מעניינת, או קצרתם הצלחה, אפילו קטנה?

עוד באותו נושא:

שתפו:

גם לך יש סיפור?

התחלת פרויקט בקהילה? נתקלת בקושי? פעלת בדרך מעניינת, או קצרת הצלחה, אפילו קטנה? הניסיון שלך יכול לעזור למישהו אחר.

ערכת ההתנעה תרד למחשב שלך בעוד מספר שניות.

הכי קל לפתוח את הקובץ עם תוכנת כיווץ כמו Winzip דרך המחשב, ולכן שלחנו לך גם אימייל עם קישור להורדה ופרטים נוספים. 

אם בכל זאת משהו לא מסתדר – אפשר לדבר איתנו בפייסבוק